EMRAZ Travel & Tours Sdn. Bhd

Membina Sebuah Jenama

Selamat menyambut tahun baru 2019 kepada semua yang sentiasa menyokong laman web derekacreative.com.

Artikel untuk tahun baru ini saya mulakan dengan berkongsi pengalaman semasa melakukan usahasama dengan sebuah agensi pelancongan di Putrajaya iaitu EMRAZ Travel & Tours Sdn. Bhd.

Sedikit pengenalan mengenai syarikat ini. Ia adalah sebuah syarikat pelancongan yang ditubuhkan sekitar tahun 2015 yang terletak di Ayer@8 Putrajaya.

Semasa artikel ini ditulis, EMRAZ Travel telah mempunyai 3 cawangan negeri iaitu di Terengganu, Kelantan dan Sabah.

Pemiliknya, Dr Zulkarnain Bin Endut adalah bekas pensyarah di Universiti Putra Malaysia (UPM) dan lahir dari keluarga usahawan. Kiranya, selok belok dalam dunia perniagaan tidak asing bagi beliau.

Pada awalnya, EMRAZ Travel & Tours masih belum mempunyai strategi penjenamaan yang tersusun dan ia perlu dibina sedikit demi sedikit dan ianya satu tugas yang agak mencabar.

Untuk membina sesuatu jenama, ia memerlukan usaha yang berterusan dan bermula dengan Asas Membina Jenama.

Seperti biasa, antara langkah awal yang saya lakukan untuk syarikat ini ialah:

 1. Membina laman web syarikat.
 2. Membangunkan identiti korporat syarikat.
 3. Menghasilkan bahan pemasaran & pengiklanan.
 4. Melaksanakan strategi pengiklanan di Media Sosial.

Alhamdulillah, segala yang dirancang telah dapat dilaksanakan dengan lancar dan syarikat ini mula mendapat perhatian oleh pelanggan terutamanya yang ingin menunaikan Umrah.

Jom kita selusuri hasil kerja saya sepanjang menjalin kerjasama dengan EMRAZ Travel & Tours.

 

#Langkah 01 | Laman Web. 

EMRAZ Travel telah mempunyai laman web nya sendiri, namun terdapat terlalu banyak kekurangan yang perlu ditambah baik supaya ia berfungsi seperti yang sepatutnya.

Isi kandungan laman web, user interface dan rekaan slider diberi nafas baru selaras dengan nilai korporat yang telah dipersetujui. Saya juga diberi peluang untuk rebranding sebuah lagi laman web milik syarikat yang sudah lama tidak digunakan iaitu daftarumrah.com.

Laman web kedua ini hanyalah berfungsi sebagai brand extension kepada laman web utama syarikat, dari terbiar begitu sahaja, ada baiknya digunakan supaya dapat membantu dalam membina jenama EMRAZ Travel ini.

 

#Langkah 02 | Membangunkan Identiti Korporat Syarikat.

Syarikat ini telah mempunyai rekaan logo yang dicipta oleh pemiliknya, maka tugas untuk membangunkan identiti korporat tidak menjadi terlalu rumit.

Sesi penerangan oleh pemilik syarikat mengenai definisi logo serta pemilihan warna, jelas mengambarkan hala tuju syarikat ini.

Nama EMRAZ (Empayar Raja Zulkarnain) dan pemilihan 3 warna utama iaitu merah, jingga dan biru (warna TRIVAGO) memberikan idea kepada saya untuk memulakan projek usahasama ini.

 

Free Resume

 

Seperti biasa, saya mulakan dengan rekaan-rekaan berikut:

 1. Business Card
 2. Paper System (envelope)
 3. ID Card Staff & Lanyard
 4. Front Office Sticker
 5. Luggage Tag
 6. Sticker Design
 7. ID Jemaah Umrah

Selain dari rekaan-rekaan seperti di atas, tidak lengkap andai sesebuah syarikat itu tidak mempunyai rekaan corporate profile. Profile syarikat saya sediakan dalam dua bahasa iaitu version bahasa melayu & english version.

 

#Langkah 03 | Bahan Pemasaran & Pengiklanan.

Aktiviti pemasaran merupakan nadi kepada hasil jualan sesebuah syarikat. Walaupun nilai estetika (rekaan) dikatakan tidak banyak mempengaruhi keberkesanan sesuatu strategi pemasaran namun secara lumrahnya manusia sukakan kepada sesuatu yang cantik dan menarik.

Berikut pula adalah bahan-bahan pemasaran yang saya hasilkan untuk syarikat ini:

 1. Poster-poster
 2. Banner 
 3. Bunting
 4. Booth
 5. Voucher

 

#Langkah 04 | Strategi pengiklanan di Media Sosial.

Trend terkini menggunakan platform media sosial memang tidak asing lagi dalam teknik pemasaran. EMRAZ tidak ketinggalan dalam menggunakan platform media sosial terutamanya Facebook untuk mengiklankan perkhidmatan yang ditawarkan.

 

Akhir Kata. 

Gambar Kenangan Mesyuarat Bersama Pengasas , CEO dan Team Sale & Marketing EMRAZ Travel & Tours Sdn.Bhd

 

Di sini juga saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak pengurusan EMRAZ Travel & Tours Sdn. Bhd serta semua kakitangan yang memberi kerjasama yang baik sepanjang usahasama ini berjalan.

Saya doakan agar syarikat ini terus maju dan berdaya saing dalam industri pelancongan negara. Andai ada sumur diladang, izinkan saya menumpang mandi, andai ada umur yang panjang boleh kita berjumpa lagi | In Sha Allah.

Mana-mana syarikat yang ingin menjalinkan usahasama boleh lah hubungi kami untuk perkhidmatan rekaan grafik, rekaan laman web, pemasaran digital dan penjenamaan.

 

Antara Hasil Kerja Yang Dihasilkan. 

Artikel

Hebatnya Graphic Styles
06 Produk Untuk Pereka Grafik
06 Rahsia Perniagaan T-Shirt
Full Article image Kesilapan Graduan Muda
05 Tanggapan Negatif Bidang Grafik
Kajian Pengaruh Rekaan Grafik

derekacreative.com

derekacreative New Logos

 

 

 

 

 

Our Expertise :

> Graphic Design

> Website Design

> T-Shirt Printing

Pengunjung Online

We have 394 guests and no members online

My Artwork

Hubungi

De Reka Creative 

71800 Nilai, Negeri Sembilan