Asas Membina Jenama

Asas Membina Jenama

Jenama sesuatu produk atau perkhidmatan tidak terbina dengan sendirinya. Ia memerlukan strategi yang betul beserta pelaburan yang bijak oleh pemilik perniagaan tersebut. Jenama boleh ditafsirkan sebagai janji anda kepada pelanggan yang akan membina kepercayaan pelanggan. 

Jenama jugalah yang membezakan produk anda dengan pesaing anda secara keseluruhannya. Sebelum anda membina jenama, penting untuk anda mempunyai identiti perniagaan anda sendiri. Identiti perniagaan anda adalah terdiri daripada perkara berikut:

 • Logo
 • Warna
 • Typografi
 • Imej

Pembinaan jenama bermula dari saat anda merasakan produk atau perkhidmatan anda mampu menyelesaikan masalah pengguna dan memenuhi keperluan mereka. Anda seharusnya terus mengambil langkah:

 • Mempunyai logo syarikat atau produk sebagai identiti untuk memperkenalkan produk atau perkhidmatan anda kepada bakal pelanggan. Jadikan business card anda dan pembungkusan produk anda sebagai medium memperkenalkan identiti syarikat kepada umum.
 • Mempunyai bahan promosi dan pengiklanan untuk memujuk pelanggan membeli produk yang anda tawarkan. Wujudkan brochure, flyers, poster dan sebagainya mengikut budjet promosi anda.
 • Mempunyai medium komunikasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu untuk mengekalkan kesetiaan pelanggan anda seperti laman web, blog dan media sosial. Layan setiap pelanggan anda walau dimana anda berada dan pada bila-bila masa.
 • Mempunyai rancangan pemasaran demi menjaga kelangsungan perniagaan anda.

Sudahkah anda mempunyai perkara-perkara di atas sebagai langkah pertama dalam pembinaan jenama anda? Aktiviti di atas memerlukan anda sentiasa berkomunikasi dengan pelanggan di mana sahaja dan pada bila-bila masa sahaja demi pembinaan jenama anda, persoalannya ialah bagaimana?

Rekaan grafik adalah salah satu solusi yang boleh digabungkan bersama rancangan pemasaran anda. Mengikut kajian, kaedah asas dalam pembinaan jenama ialah membina identiti perniagaan dengan rekaan logo syarikat dan produk.

Dengan mempunyai logo sendiri, pembinaan identiti akan diperluaskan oleh rekaan berikut:

 • Business card
 • Pembungkusan
 • Uniform
 • Sticker

Tiba masanya untuk anda sentiasa membawa business card ke mana jua anda berada dan mengedarkannya ke seberapa ramai bakal pelanggan yang anda jumpa.

Anda juga boleh meletakkan logo beserta tagline syarikat atau produk anda pada kemeja mahupun t-shirt dan digayakan oleh anda dan staff setiap hari apabila keluar dari rumah mahupun untuk ke mana sahaja.

Cetak logo anda pada sticker dan lekatkan pada kereta anda atau kereta syarikat anda supaya identiti syarikat anda sentiasa diperkenalkan kepada umum. Cubalah.

 

Free Resume

Artikel

Cara Buat Tempahan T-Shirt.
Peraturan Menjalankan Perniagaan Di Internet
MARA Assessment Center
Apakah Peluang Kerjaya Graduan Senireka?
04 Kelebihan Digital Portfolio
05 Idea Perniagaan Hujung Minggu.

derekacreative.com

derekacreative New Logos

 

 

 

 

 

Our Expertise :

> Graphic Design

> Website Design

> T-Shirt Printing

Pengunjung Online

We have 449 guests and no members online

My Artwork

Hubungi

De Reka Creative 

71800 Nilai, Negeri Sembilan